Sabam komt met nieuwe alarmerende cijfers: alleen al in het eerste kwartaal van 2021 noteerde de Belgische culturele evenementensector opnieuw een verlies van bijna 41 miljoen euro. Met 135 georganiseerde evenementen, tegenover 14.230 in 2020 en zonder enig vooruitzicht op een culturele relance, dreigt een heel ecosysteem te verdwijnen. Sabam vraagt het Overlegcomité om concrete perspectieven om de ineenstorting van de Belgische culturele economie te vermijden.
Daling van 99,9% voor culturele evenementen
De inkomsten uit culturele evenementen zijn alleen al in het eerste kwartaal van 2021 met 99,9% gedaald tot slechts 7.964 euro. In diezelfde periode van 2020 was de ticketverkoop nog goed voor 40,8 miljoen euro, wat al een daling van 42% betekende ten opzichte van 2019.
"De tijd om te discussiëren is voorbij. Nu moeten er beslissingen worden genomen. Politici moeten zo snel mogelijk met concrete oplossingen komen voor een culturele heropleving." - Carine Libert (CEO Sabam)
In 2021 vonden slechts 135 culturele evenementen plaats. Een gevolg van de uitbreiding van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. In het eerste kwartaal van 2020 waren dat er nog 14.230, tegenover 21.215 in 2019. Ook dit is een daling van 99,9% sinds het begin van de lockdown.
In het eerste kwartaal van dit jaar werden muziekconcerten het hardst getroffen. Meer dan 20 miljoen euro aan inkomsten gingen verloren. Ook de organisatoren van beroepstheater bleven niet gespaard: zij verloren minstens 10 miljoen euro aan ticketverkoop. De resterende 11 miljoen euro heeft betrekking op klassieke concerten, feesten en andere evenementen.
Concrete perspectieven voor cultuur
Sinds het begin van de crisis heeft het culturele ecosysteem alleen al wat evenementen betreft een totaal verlies geleden van minstens 360 miljoen euro. Daarbij komt nog het inkomstenverlies uit de verkoop van drank, eten en merchandising voor, tijdens en na het culturele evenement. We hebben berekend dat u sinds het begin van de crisis al meer dan 27,8 miljoen euro aan auteursrechten bent misgelopen.
Carine Libert, CEO van Sabam: "De cijfers voor dit eerste kwartaal moeten de beleidsmakers wakker schudden. We moeten ons ervan bewust zijn dat de toestand extreem dringend is. Sinds het begin van de crisis wordt de cultuursector, net als vele andere sectoren, geconfronteerd met een ware catastrofe. En nog steeds heeft ze geen toekomstperspectieven. Zonder vooruitzicht op een snelle heropleving, zal het hele culturele ecosysteem instorten. De tijd om te discussiëren is voorbij. Nu moeten er beslissingen worden genomen. Politici moeten zo snel mogelijk met concrete oplossingen komen voor een culturele heropleving. Kunstenaars, auteurs, werknemers in de wereld van amusement en cultuur... de hele sector heeft een punt bereikt waarop de schade onherstelbaar wordt".
In naam van u, onze auteurs, componisten en uitgevers, vragen we het Overlegcomité om vrijdag met concrete perspectieven te komen. Deze datum is des te symbolischer omdat 23 april de Internationale Dag van het Auteursrecht is.