Tom Kestens volgt John Terra op in Raad van Bestuur
Tom Kestens volgt John Terra op in raad van bestuur Sabam - Tom: “We gaan er alles aan doen om 100 jaar te worden onder een beter gesternte”
Mai 30, 2018

Sinds maandag telt onze Raad van Bestuur twee gloednieuwe leden. Aan Franstalige kant komt Pierre Dumoulin de rangen versterken. Hij schreef o.m. het nummer “City Lights”, waarmee Blanche vorig jaar hoge ogen gooide op het Songfestival. Aan Nederlandstalige kant volgt Tom Kestens John Terra op als bestuurslid. Onze redactie peilde alvast naar de plannen van deze muzikale duizendpoot, bekend van La La Lover, Das Pop en "Ochtendgloren", Nederlandstalig album, vers uit de oven.
 

Heb je tips van mee gekregen van je voorganger? Wat neem je vooral mee uit zijn legacy?
“Ik heb veel geleerd van John de afgelopen jaren. Hoe hij altijd respectvol blijft in het debat bijvoorbeeld. Of hoe hij iedereen met de regelmaat van de klok herinnert waarom Sabam er is en voor wie we aan de slag zijn. Hij is in wezen een hard werkende man, erg bescheiden ook. Hij heeft mij altijd gesteund, vooral als ik op de bres ging staan voor auteurs en er druk ontstond vanuit politiek of een of andere belangengroep. Dat waardeer ik enorm. Zijn belangrijkste tip kreeg ik de avond van de algemene vergadering, toen hij me omhelsde. Hij zei: ‘je bent de juiste man op de juiste plek. Volg nu gewoon je hart. Dat ga ik dan ook doen."

Vanuit jouw ervaring in the field, wat zijn de grootste besognes, bedreigingen, je prioriteiten, aandachtspunten waaraan je vooral wil werken als kersvers lid van onze Raad van Bestuur?
“Er zijn vele uitdagingen, de muziekwereld evolueert aan sneltempo. Maar er is een prioriteit die duidelijk is. Zovele artiesten en klanten hebben me de laatste jaren aangesproken over de nood aan een operatie imagoherstel voor Sabam. Daar heb ik dan ook altijd openlijk en intern voor gepleit. De reputatie van log, klantonvriendelijk bedrijf is gewoon nog niet uit de wereld, ondanks de stappen vooruit die de laatste jaren zijn gezet. Een betere communicatiestijl is een begin, maar zeker niet de mirakeloplossing.

"Sabam moet een open huis worden, letterlijk en figuurlijk. De drempel moet weg. Klanten en leden moeten hier mee de koers komen bepalen. Dat zal de mensen die hier werken ook deugd doen. Te zien voor wie ze werken en hen vaker te ontmoeten. Voor meer vertrouwen dus, daar wil ik me voor engageren.”
 

Als pluridisciplinaire vereniging vertegenwoordigen we naast muziek ook andere kunsten.  Je schreef zelf ook al een soundtrack voor een televisiereeks, wat is  jouw visie op het audiovisuele luik en de andere disciplines theater, visuele kunsten en literatuur?
 "Ik ben dan wel in de eerste plaats songwriter, ik ben ook klassiek muzikant van opleiding en schreef al muziek voor film, theater, dans, … Ben net op tour geweest met de stadsdichteres van Antwerpen en ik sluit zelfs niet uit dat ik ooit nog eens boek schrijf. Ik hou van die veelheid en de afwisseling. Het multi-disciplinaire is de praktijk van vele auteurs, zo ervaar ik het althans. Dat we bij Sabam verenigd zijn is dus een goeie zaak. We moeten wel bewaken dat de financiële taart groter wordt en in evenwicht blijft. We moeten vooral onderzoeken of we alles doen om nieuwe leden te werven in al die disciplines. Dat zal echt nodig zijn in de komende jaren."
 
In 2022 bestaat Sabam 100 jaar, hoe zie je ons in de komende jaren evolueren tot een waardige centennial?
“In de ideale wereld is het collectief beheer as such wereldwijd sterker geworden tegen die tijd. Dat zal niet eenvoudig zijn, want er gaan stemmen op om dat principe af te schaffen. De agenda van die mensen is de positie van de auteur te verzwakken onder het mom van technologische vooruitgang en individuele onderhandelingsvrijheid. Dat mogen we dus niet laten gebeuren.


"Stel je voor dat elke auteur zelf moet gaan onderhandelen met festivals, openbare omroepen, of streaming providers genre Spotify en YouTube. Ja, dat zou een erg slechte zaak zijn voor de auteurs en vooral een ramp voor de klanten, voor wie Sabam vandaag eigenlijk een eenvoudige administratieve oplossing biedt. We gaan er dus alles aan doen om 100 jaar te worden onder een beter gesternte. Met meer leden, meer draagvlak in de samenleving voor wat wij doen én meer inkomsten voor onze auteurs."

 

Wat brengt je eigen toekomstmuziek deze zomer?
“Deze zomer staat in het teken van mijn debuutalbum in het Nederlands. Die zal ik op 28 augustus lanceren tijdens Boterhammen in het Park, hier in Brussel. Ik moet nog wel wat opnemen en dan vooral mixen. Altijd spannende tijden in het leven van een songwriter. Vooral omdat enkele succesvolle singles nu verwachtingen hebben geschept. Maar dat is alleen maar goed. Daarnaast kijk ik uit naar de release van enkele projecten waarvoor ik schreef of productie deed. Het jaar 2018 belooft nog interessant te worden." (TG)

(c) Sabam/om

"Zal ik dan", (Tom Kestens & Aafke Romeijn)

 

share

Haben Sie Fragen?

Unser Customer Service hilft Ihnen so schnell wie möglich.

 

Kontaktieren Sie uns