Sabam eert de Brel Stichting en Johan Verminnen
December 10, 2021

Brussel, 10 december 2021 - Vandaag reikt Sabam twee Muzes uit: één aan de Brel Stichting en één aan Johan Verminnen. De eerste prijs is een erkenning voor het belangrijke documentatie- en herinneringswerk dat de Stichting heeft verricht voor de kunstenaar Jacques Brel en zijn hele oeuvre. Dit is de eerste Muze die aan een stichting wordt toegekend sinds de oprichting. De tweede Muze eert een icoon van het Nederlandstalige lied voor zijn actieve rol in de strijd voor de rechten van zangers, muzikanten, auteurs en componisten.

De Brel Stichting: 40 jaar ten dienste van een mythe

Jacques Brel, ook bekend als Grand Jacques is zonder twijfel de bekendste en meest emblematische Belgische zanger uit de geschiedenis. Een geweldige singer-songwriter, maar ook een getalenteerd dichter, acteur en regisseur. Drieënveertig jaar na zijn dood is Jacques Brel een mythe geworden en blijft hij een absolute referentie van het Franse chanson, ook voor jongere generaties.

De Muze die Sabam vandaag uitreikt, bekroont het werk van de Stichting Brel voor het behoud van het artistieke erfgoed van de auteur. Dat Jacques Brel zo lang voortleeft, is niet alleen te danken aan de persoonlijkheid, het leven en het werk van de artiest, maar ook aan het werk van de Stichting, die 40 jaar geleden werd opgericht door de tweede dochter van de schrijver, France Brel.

France Brel: "Ons doel is altijd geweest om het werk van mijn vader levend te houden en te proberen het door te geven aan nieuwe generaties. Met de film "J'arrive" gaan we nog een stap verder door een film voor te stellen die een nieuwe kijk op zijn leven geeft. Het is een eer om vandaag een Muze te ontvangen."

Verminnen 70

Zo luidt de titel voor de concertreeks van de zanger die op 22 mei 1951 werd geboren. Daarnaast staat hij dit jaar 50 jaar op de planken. Niet alleen op - maar ook naast het podium neemt Johan Verminnen jarenlang een actieve rol op in de muziekindustrie. Van 1992 tot 2006 leidt hij Zamu, de Vereniging voor Zangers en Muzikanten. De belangrijkste strijdpunten zijn de creatie van het sociaal en juridisch artiestenstatuut en een gezond muziekklimaat. Mede onder impuls van de vereniging wordt in de tweede helft van de jaren '90 het Nationaal Kunstenaars Platform (NKP) opgericht.

Daarnaast heeft Verminnen ook een persoonlijke band met Sabam, de auteursvereniging waarvan hij reeds 51 jaren lid is. Van 1998 tot 2016 strijdt hij voor de rechten van auteurs, componisten en uitgevers vanuit het bestuur van de vereniging. Vanaf 2014 bekleedt hij de functie van voorzitter.

Johan Verminnen reageert: “Ik ben Sabam heel dankbaar. Waarom? Dankzij haar heb ik mijn droom kunnen waarmaken: leven van liedjes en muziek, nu al meer dan 50 jaar. Het feit dat ik deze Muze ontvang op hetzelfde moment als de Brel Stichting is voor mij een hele eer.”

Over de Muze van Sabam

De Muze van Sabam is een prijs die Sabam al sinds 1984 uitreikt aan haar leden als erkenning voor een bijzonder succesvolle carrière. Het sierlijke bronzen beeldje is van de hand van kunstenaar Hubert Féguenne. Met deze prijs sluiten Johan Verminnen en de Stichting Brel zich aan bij een select gezelschap van kunstenaars waaronder Pieter Aspe, Peyo, Marc de Bel, Arno, Robbe de Hert, Rocco Granata, Dani Klein, Harry Kümel, Raoul Servais, Jacques Vermeire, Will Tura en Urbanus.

 

share

About Sabam

Sabam is the Belgian association for authors, composers and publishers. It manages the rights of more than 43,000 members in 5 domains: music, film & television, theatre & dance, visual arts and literature. In 2020, Sabam distributed more than € 112 million in copyright royalties. In addition, it supported more than 700 local cultural initiatives that same year, through Sabam for Culture. More than 200 employees in Brussels are working every day to defend the rights of authors. In 2022, Sabam will celebrate its 100th anniversary.

Press contact:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be