Music Streaming
Belgische streamingmarkt voorziet geen eerlijke vergoeding voor auteurs
juni 4, 2024

Streaming is wereldwijd uitgegroeid tot de belangrijkste vorm van muziekconsumptie. In België overschreden de inkomsten uit streamingplatformen in 2023 de kaap van 100 miljoen euro. Maar helaas plukt u daar als auteur niet de vruchten van. Dat is het gevolg van de oneerlijke verdeling van de inkomsten uit streaming, én het Belgische consumptiegedrag. 

 

Als auteur, componist of uitgever verdient u weinig aan de consumptie van uw muziekwerken via streamingplatformen. Dat heeft alles te maken met de oneerlijke verdeling van de inkomsten die daaruit voortkomen. Spotify betaalde in 2023 zo’n 8,3 miljard Dollar aan labels en muzikanten. Auteurs, componisten en uitgevers ontvingen de voorbije twee jaar slechts 4 miljard Dollar van de streamingsdienst.
 
Onze Head of Music, Steven Desloovere, verduidelijkt: “Streamingplatformen houden zo’n 30% van de inkomsten voor zichzelf. Daarnaast zit ook de verhouding tussen het aandeel voor artiesten & labels enerzijds, en auteurs & componisten anderzijds compleet scheef.” Artiesten & labels ontvangen 55% van de inkomsten, terwijl slecht 15% terechtkomt bij de auteurs en componisten van een song. 

Waardeverlies

We kunnen niet ontkennen dat de opkomst van streamingdiensten en de digitale revolutie een gigantisch waardeverlies hebben veroorzaakt voor creatieve werken. “Vroeger betaalde je 20 euro voor een album met daarop 10 tot 20 nummers. Vandaag neem je voor die prijs 2 maanden een abonnement op een streamingdienst en krijg je in één klap toegang tot miljoenen nummers.” zo motiveert Steven

Niet te verwonderen dus dat u als auteur, componist of uitgever via deze weg geen eerlijke vergoeding ontvangt voor het gebruik van uw creaties. “In realiteit kan slechts een handvol muziekauteurs leven van hun online inkomsten” stelt Desloovere.

Gratis abonnementen

Wereldwijd is muziekstreaming vandaag goed voor 1/3e van de inkomsten uit auteursrechten. Voor Europa daalt dat aandeel tot ongeveer 1/4e. Maar voor België  was dat in 2023 slechts 11%. Daarmee doet ons land het beduidend slechter dan haar buurlanden. De oorzaak? De specifieke situatie van de Belgische streamingmarkt. Die is klein en gefragmenteerd door de aanwezigheid van drie verschillende culturen in een klein gebied.
 
Maar het is vooral het Belgische consumptiegedrag dat een grote invloed heeft. Zo heeft slecht één Belg op tien een abonnement op een streamingdienst. In Frankrijk stijgt dat tot drie op tien inwoners en in Nederland is dat zelfs vier op tien. Bovendien kiezen Belgen vaker voor een gratis abonnement. Het aantal betalende abonnees ligt tot 30% lager dan in onze buurlanden. “De economische impact daarvan is enorm. Gratis abonnementen leveren auteurs en componisten 10 keer minder inkomsten op dan een betalende variant.” verduidelijkt Desloovere

Daarnaast consumeren Belgen weinig lokale muziek. Ook dat is nadelig voor u. Want hoe meer buitenlandse muziek we consumeren, hoe meer geld er doorstroomt naar auteurs in andere landen. “In 2023 was 34% van de gestreamde muziek in ons land Belgisch. Jammer genoeg zien we een dalende trend, want in 2022 was dat nog 38%.” zo besluit Steven Desloovere.
 

Blijvend investeren voor de beste en snelste vergoeding

Ondanks deze complexe situatie kan Sabam u vandaag de best mogelijke vergoeding aanbieden voor de online consumptie van uw creaties. We factureren die bij 205 (inter)nationale streaming-, download- en VOD-platformen in maar liefst 245 gebieden wereldwijd. Dat levert ons een grote voorsprong op tegenover auteursverenigingen in andere landen.

Daarnaast blijven we investeren in de modernisering van onze eigen systemen om u niet enkel de beste, maar ook de snelste vergoeding te geven. Dat maakt het mogelijk om uw online vergoeding op maandelijkse basis te verdelen.

In 2023 verdeelde Sabam zo 12.6 miljoen euro online rechten aan auteurs, componisten en uitgevers.

 

Steven Desloovee _ Head of Music
Steven Desloovere - Head of Music Sabam © Sabam / Studio Dann

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons