Stock - Laptop
Europa krijgt historische kans om in september haar auteurs online beter te beschermen
juli 5, 2018

Vandaag heeft het Europees Parlement in Straatsburg gestemd over de lang besproken auteursrechtrichtlijn. Het Parlement verwierp het JURI-mandaat met 318 stemmen tegen 278 (31 onthoudingen). De onderhandelingen met de lidstaten kunnen dus nog niet beginnen, en parlementsleden kunnen de tekst nu amenderen. Half september volgt een nieuwe stemming.

Volgens GESAC (European Grouping of Societies of Authors and Composers) en Sabam is dit een gemiste kans om de huidige oneerlijkheid in de digitale markt voor eens en altijd recht te zetten, ondanks bijna twee jaar van grondige discussies en overweldigende bewijzen die zijn gepresenteerd. Scheppende kunstenaars over heel Europa blijven echter gemobiliseerd en hopen dat het Europees Parlement uiteindelijk in de plenaire vergadering van september tot een positieve oplossing zal komen die gebaseerd is op feiten en gezond verstand.

37.000 auteurs vragen Transfer of Value

Meer dan 37.000 scheppende kunstenaars hebben in de aanloop naar de stemming van vandaag een petitie ondertekend waarin de EU wordt opgeroepen om de transfer of value aan te pakken. De petitie kreeg de steun van tal van prominente figuren, zoals Jean-Michel Jarre, Pedro Almodóvar, Ennio Morricone, Nicola Piovani, Axelle Red, Angelique Kidjo, Daniel Buren, Andrea Bocelli, Agniezska Holland en vele anderen.

Anders Lassen, voorzitter van GESAC: “Deze stemming ging nooit over censuur of vrijheid van meningsuiting. Het ging er alleen om de auteursrechtwetgeving aan te passen aan de 21ste eeuw en ervoor te zorgen dat scheppende kunstenaars een eerlijke vergoeding krijgen wanneer hun werken in de digitale ruimte worden gebruikt. We vertrouwen erop dat het Europees Parlement eindelijk zal instemmen met wat goed is voor de toekomst van de economie, het concurrentievermogen en de fundamentele waarden van de EU.”

Véronique Desbrosses, algemeen directeur van GESAC: “Wij zijn de stem van de scheppende kunstenaars in Europa en zullen blijven strijden totdat zij de eerlijkheid en de rechten krijgen die ze verdienen, zodat ze zich vrij kunnen blijven uitdrukken. We zijn alle Parlementsleden die ons hebben gesteund enorm dankbaar en hopen dat de anderen ons standpunt zullen begrijpen.”

Stefaan Fernande, auteur componist voor o.a. Clouseau, Hadise en Els De Schepper:
Dit is een nederlaag voor iedereen die creatief is. Maar de strijd is nog niet gestreden; als ik iemand vraag of hij/zij het normaal vindt dat ik als auteur/componist aan de 50 miljoen views op Youtube van “Düm Tek Tek” niks verdien, terwijl Youtube zelf er wel tonnen geld voor schept, antwoordt iedereen resoluut: “Nee, dat is niet normaal!” Misschien hebben de politici meer van dit soort concrete voorbeelden nodig om te begrijpen waar het echt over gaat. In elk geval is het ongelofelijk dat creatievelingen afgeschilderd worden als pro censuur. Wij zijn de freedom fighters, niet de grote geldmachines als Youtube en Google.

Tom Kestens, auteur/componist, voorzitter van GALM (Genootschappen Artiesten Lichte Muziek) en bestuurder van Sabam: “De tijd van het Wilde Westen op het internet moet voorbij zijn. YouTube en Facebook kunnen zich niet langer als cowboys blijven gedragen. Dat zoiets kan, tonen bijvoorbeeld Apple en Spotify. Je kan van hen misschien ook zeggen dat ze nu nog te weinig betalen, maar we zitten wel aan tafel met elkaar en kunnen praten. Bij YouTube en Facebook is dat niet zo.”

 

Over GESAC

GESAC groepeert 31 van de grootste auteursverenigingen in de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Zwitserland, waaronder ook Sabam. Zij verdedigen en promoten de rechten van ongeveer 1 miljoen scheppende kunstenaars en rechthebbenden op het gebied van muziek, audiovisuele werken, beeldende kunst en literaire en dramatische werken.

 

 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons