EUROPE FOR CREATORS lanceert vandaag een nieuwe website en bijhorende nieuwsbrief. Daarmee wil ze correcte informatie over het omstreden Artikel 13 van de Europese auteursrechtrichtlijn bundelen en op een duidelijke manier samenvatten.
De website www.article13.org en bijhorende nieuwsbrief INSIGHT13 benaderen het probleem helder en ongecompliceerd en gaan daarbij terug naar de basis: Wat staat er in de richtlijn en hoe werkt het proces? Deze tools zijn een reactie op de massale desinformatiecampagne van Amerikaanse technologiereuzen over het artikel.
Op dit moment speelt er zich binnen Europa een van de grootste lobbycampagnes af die de Europese Unie de afgelopen jaren heeft gezien. Daarin krijgt de waarheid jammer genoeg niet altijd de eer die ze verdient. Dominante Amerikaanse technologiereuzen zoals YouTube en Google, zetten daarbij hun diensten in als wapen om de publieke opinie te beïnvloeden in hun voordeel.
Met een duidelijke tijdlijn, een reeks FAQ’s en een uitleg per alinea over artikel 13 biedt de website nu nauwkeurige en gemakkelijk te begrijpen inzichten in het debat. Daarin worden ook de voordelen van artikel 13 voor scheppende kunstenaars en gewone gebruikers toegelicht.
Wat ging eraan vooraf?
Scheppende kunstenaars over heel Europa ijveren al bijna twee jaar voor nieuwe Europese wetgeving over het auteursrecht. Meer dan 37.000 auteurs ondertekenden een petitie waarin de EU werd opgeroepen om de ‘transfer of value’ aan te pakken. De petitie kreeg de steun van tal van prominente figuren, zoals Jean-Michel Jarre, Pedro Almodóvar, Ennio Morricone, Nicola Piovani, Axelle Red, Angelique Kidjo, Daniel Buren, Andrea Bocelli, Agniezska Holland en vele anderen.
Op 12 september 2018 stemde het Europees Parlement met een grote meerderheid voor de veel en lang besproken Europese auteursrechtrichtlijn.
Hoe loopt het dan verder?
Momenteel werken zowel het Europees Parlement als de Europese Raad en de Europese Commissie aan de definitieve versie van de tekst. Vervolgens wordt die bij stemming door het Europees Parlement, voorzien in maart of april, aanvaard of verworpen.
Wordt de tekst aanvaard? Dan zou dat betekenen dat de verschillende lidstaten deze richtlijn moeten omzetten in een bindende wettekst. Die zou er dan voor zorgen dat platformen zoals YouTube in de toekomst moeten onderhandelen met rechthebbenden (auteurs, artiesten,…) over een eerlijke vergoeding voor het gebruik van hun werk op internet.
Over EUROPE FOR CREATORS
EUROPE FOR CREATORS brengt burgers, scheppende kunstenaars en culturele organisaties, waaronder ook Sabam, bijeen die verantwoordelijk zijn voor meer dan 12 miljoen jobs in Europa. Ze vertegenwoordigen Europese auteurs, componisten, muzikanten, zangers, schilders, beeldhouwers, regisseurs, producenten, journalisten, schrijvers, wetenschappers en academici, die zich volop inzetten voor de auteursrechtrichtlijn.