Beste volksvertegenwoordiger,
Toon uw hart voor onze cultuur en keur vandaag 4 tijdelijke steunmaatregelen voor onze kunstenaars goed. Zoals u wellicht weet, is de culturele sector sociaal én economisch een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronamaatregelen van de verschillende overheden. Culturele evenementen werden in maart als eerste verboden en mogen nu pas als laatste weer geleidelijk opstarten. Kunstenaars hebben hier alle begrip voor. Maar dat betekent niet dat we onze ogen mogen sluiten voor de enorme impact hiervan op auteurs, componisten, regisseurs, scenaristen, theatermakers en andere kunstenaars. En laat er geen twijfel over bestaan: ze zijn u dankbaar voor de steunmaatregelen die u al hebt genomen. Helaas blijven velen van hen zwarte sneeuw zien of vallen ze simpelweg door de mazen van het net van de bestaande steunmaatregelen.
Sabam is alvast niet bij de pakken blijven neerzitten. We doen alles wat we kunnen om onze auteurs door deze ongeziene crisis te helpen.
Zo hebben we het voor hen mogelijk gemaakt om 18 miljoen euro vervroegd op te nemen uit hun ‘sociaal fonds’, een spaarpotje dat ze gedurende hun carrière bij ons opbouwen. Meer dan 800 auteurs maakten hier al gebruik van. Op die manier geven we hen een financieel duwtje in de rug en helpen we hen deze crisisperiode te overbruggen.
Verder hebben we samen met enkele partners en de Koning Boudewijnstichting een relancefonds voor de muzieksector opgericht: het Belgian Music Fund. Dit is een fonds van en voor auteurs en muzikanten, dat bedoeld is om hun carrières te ondersteunen en te herlanceren.
Al deze maatregelen ten spijt vallen sommige auteurs en kunstenaars nog steeds uit de boot. Uit een bevraging van Sabam bij meer dan 3.000 auteurs en componisten blijkt dat 36% van hen in Vlaanderen en 47% in Brussel en Wallonië zijn of haar artistieke activiteit noch als werknemer noch als zelfstandige uitoefent. Deze groep mensen kan geen beroep doen op de bestaande steunmaatregelen, ook al zijn hun inkomsten grotendeels weggevallen, en verkeert daardoor vaak in een precaire situatie. Erger nog, sommigen van hen dreigen hun kleine werkloosheidsuitkering te verliezen als ze van Sabam auteursrechten ontvangen, als ze al een uitkering krijgen…
Vandaag heeft u tijdens de plenaire zitting van de Kamer de kans om 4 tijdelijke maatregelen goed te keuren die deze oneerlijke en asociale situatie kan rechtzetten. De Raad van State gaf alvast groen licht. Zo geeft u kunstenaars en auteurs, van wie de activiteiten nog steeds lijden onder de coronamaatregelen, de nodige zuurstof om de burgers van dit land te blijven vermaken met hun kunst.
Concreet gaat het over deze tijdelijke maatregelen:
- Een dagelijks vervangingsinkomen voor personen die 10 contracten of 20 dagen artistiek of technisch werk in de artistieke sector tussen 13 maart 2019 en 13 maart 2020 bewijzen. Dit voorstel opent een tijdelijk recht op algemene werkloosheid met aangepaste toegang.
- De neutralisatie van de COVID-periode (13 maart tot 31 december 2020) voor de toegang tot en de vernieuwing van het ‘sociaal statuut van de kunstenaar’ (de referentieperiodes worden verlengd).
- De toelating om werkloosheidsuitkeringen te cumuleren met auteursrechten en naburige rechten van 1 april tot 31 december 2020 (neutralisatie van artikel 130 van het KB).
- De neutralisatie van de COVID-periode (13 maart 2020 tot 31 december 2020) voor de regel van de geschikte/ongeschikte dienstbetrekkingen (controles Actiris / Forem / VDAB artikel 31 - ministerieel besluit 1991).
Onze auteurs en wijzelf hopen op uw stem te mogen rekenen.
Carine Libert,
Algemeen directeur, Sabam