Het Europees Parlement keurt vandaag een rapport goed waarin ze de precaire situatie van muziekmakers erkent. Ze roept de Europese Commissie op om een kader uit te werken voor een eerlijke vergoeding van auteurs, en de nodige transparantie en culturele diversiteit op alle muziekstreamingplatforms te waarborgen.
Naar een billijk ecosysteem
Het Europees Parlement vergaderde vandaag in plenaire zitting in Straatsburg. Daar nam ze met overweldigende meerderheid een rapport aan over de culturele diversiteit en de omstandigheden van auteurs op de streamingmarkt. Dit rapport van Europees parlementslid Ibán García del Blanco erkent de aanzienlijke problemen waarmee makers worden geconfronteerd en stelt initiatieven voor om de basis te leggen voor een billijk en duurzaam ecosysteem in de continu groeiende markt voor muziekstreaming.
Ondanks de exponentiële groei van online muziekconsumptie (via streaming- & deelplatforms en sociale media) en de beschikbaarheid van meer dan 100 miljoen nummers op streamingplatforms, genereert de markt onvoldoende inkomsten voor de meeste auteurs en componisten. Dit leidt voor de meeste onder hen tot een precaire context waardoor het moeilijk is om aan een duurzame muziekcarrière te bouwen.
Precaire situatie van auteurs verhelpen
Het rapport vestigt de aandacht op:
- de huidige wanverhoudingen in de inkomstenverdeling,
- de ontoereikende groei van de totale omzet,
- frauduleuze en oneerlijke praktijken die auteurs benadelen,
- en de dreigende impact van streamingmanipulatie en verspreiding van AI-gegenereerde muziek op culturele diversiteit.
Het rapport dringt daarom bij de Commissie aan op een wettelijk kader om de transparantie van algoritmes en muziekaanbevelingssystemen op streamingplatforms te waarborgen. En het pleit voor de positieve verplichting om de zicht- en vindbaarheid van Europese werken te garanderen.
"Door dit rapport aan te nemen erkent het Europees Parlement dat de muziekstreamingmarkt diegenen die centraal staan in haar succes op een adequate wijze moet belonen. De wereldwijde groei van streaminginkomsten zien we niet terug in België. Daardoor oogt de situatie voor onze auteurs nog een stuk grimmiger. Het is nu tijd om op Europees niveau actie te ondernemen. En we vertrouwen erop dat de Commissie de kwestie van een passende en evenredige vergoeding voor muziekstreaming zal aanpakken. Niet alleen om het belang van de scheppers te dienen, maar ook om ervoor te zorgen dat cultuur een significante drijvende kracht blijft achter de Europese economie." - Steven De Keyser, CEO van auteursvereniging Sabam.
Lees hier het rapport "on cultural diversity and the conditions for authors in the European music streaming market" van het Europees parlement.