Kunstenaars en artiesten stoppen vaak niet met werken en creëren naarmate ze ouder worden, integendeel! Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan, en de drang om creatief aan de slag te blijven is sterk… zeer sterk. Maar wat als zorg zich opdringt en je verhuist naar een zorgomgeving? Dan lijkt het creëren van nieuwe werken niet meer zo evident. Toch wel, dankzij acteur Kurt Defrancq.
Kurt haalde zijn inspiratie bij Rosa Spier. Deze Nederlandse muzikante opperde in 1963 voor het eerst het idee om een leefgemeenschap voor oudere kunstenaars op te richten. 6 jaar later werd haar droom gerealiseerd en opende de woon- en werkgemeenschap die tot op vandaag haar naam draagt.
Inspiratie uit Nederland
Toen acteur Kurt Defrancq daar een tijdje geleden een theatermonoloog opvoerde was hij op slag onder de indruk van deze unieke samenlevingsvorm. Snel rijpte dan ook het idee om zijn schouders te zetten onder een gelijkaardig initiatief in Vlaanderen. Met succes! Als alles goed evolueert opent binnenkort dan ook het Kurt Defrancq-huis in Baarle, gekend als het kunstdorp aan de Leie.
Kurt motiveert: “Ons cultureel kapitaal zijn mensen, ook op hoge leeftijd. En daarvoor wil ik mij inzetten. Ik ben dol op kunstenaars!”
Wonen, zorg & een culturele invulling
In het Kurt Defrancq-huis wonen gelijkgezinden samen in een inspirerende omgeving, waar ze hun tijd en energie kunnen benutten aan het creëren van nieuwe werken. En ze kunnen er rekenen op de beste zorgen van een team aan medewerkers.
“De bewoners kunnen volledig zelfstandig wonen of gebruik maken van de diensten, ondersteuning en zorg die we aanbieden. Het is een unieke mix van wonen, een zorgverhaal, met daaraan gekoppeld een culturele invulling.” licht Kurt toe.
In hun kamer of het atelier, samen met andere bewoners of alleen… Men kan er ideeën delen en blijven creëren. Het Kurt Defrancq-huis stimuleert kunst en creatie, voor en door haar bewoners.
Elkaar inspireren
En Kurt is lang niet de enige artiest die dit initiatief een warm hart toedraagt. Zo zetelt onder andere muzikant, coördinator van het Gents kunstenoverleg én Sabamauteur Frederik Sioen in de algemene vergadering van het huis.
“Waarom heeft een kunstenaar, die zijn volledige leven heeft kunnen creëren, de mogelijkheid niet meer dat te doen als hij wat ouder is? Het is eigenlijk schrijnend dat we daar niet eerder toe gekomen zijn. Gelukkig vult Kurt Defranq-huis die leemte in. Het is fantastisch dat de artiest of kunstenaar nog steeds aan de slag kan en hij/zij/x zelfs andere bewoners kan inspireren!” reageert Frederik tot slot.
Wonen in het Kurt Defrancq-huis, er werken als vrijwilliger of het project ondersteunen? Surf naar www.kurtdefrancqhuis.be voor meer info.
Vous n'avez pas trouvé réponse à votre question ?
Nous nous ferons un plaisir de vous aider.