Merho ontvangt Muze voor indrukwekkende carrière
juin 25, 2024

Robert ‘Merho’ Merhottein, voormalig tekenaar en scenarist van ‘De Kiekeboes’, ontvangt de Muze van Sabam voor zijn volledige carrière. Met deze onderscheiding eert de auteursvereniging de geestelijke vader van één van de meest succesvolle stripreeksen van Vlaanderen. 

 

Merho drukte zijn stempel op de Vlaamse stripcultuur met de avonturen van de familie Kiekeboe. De stripreeks met in de hoofdrollen Marcel Kiekeboe, zijn vrouw Charlotte, dochter Fanny en zoontje Konstantinopel behoort tot ons collectief geheugen. Merho wordt beschouwd als één van de belangrijkste stripmakers van zijn generatie en laat een onuitwisbare indruk na in de Belgische stripwereld. Hij bracht 164 albums uit en verkocht meer dan 30 miljoen exemplaren. 

 

46 jaar Kiekeboe 

Met de uitreiking van de Muze brengt Sabam hulde aan de succesvolle carrière van de stripauteur. Merho startte in 1970 in de studio van grootmeester Willy Vandersteen (Suske en Wiske), waar hij het vak leerde. In 1973 ontwierp hij de personages Kiekeboe en Balthazar voor het poppentheater van zijn broer Walter. En vervolgens verwerkte hij beide figuren in de stripreeks ‘Kiekeboe’ die vanaf 1977 gepubliceerd werd in Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet.  

Twee jaar later verscheen het eerste album van de reeks: ‘De Wollebollen’. Kiekeboe - later omgevormd tot ‘De Kiekeboes’ - groeide al snel uit tot één van de best verkochte en populairste stripreeksen van Vlaanderen, met adaptaties voor film, televisie, radio en toneel. Het geheim van dit succes? Humor, woordspelingen en actuele thema’s. 

 

Reset 

In 2023, aan de vooravond van zijn 75e verjaardag en na 46 jaar, kondigde Merho zijn afscheid aan als tekenaar en scenarist van zijn Kiekeboes. Het 164e en laatste album van zijn hand ‘Seizoensfinale’ verscheen nog datzelfde jaar. 

Nadien volgde een reset. De reeks wordt nu in geheel eigen tekenstijl en met nieuwe thema’s voortgezet door het duo Charel Cambré en Nix. Hun eerste album ‘Uranium-235’ verscheen in april. Merho denkt ondertussen na over het schrijven van een thriller. 

 

De Muze van Sabam 

De Muze van Sabam - een sierlijk bronzen beeldje van de hand van kunstenaar Hubert Féguenne - is een prijs die Sabam uitreikt aan haar leden als erkenning voor een bijzonder succesvolle carrière. 

Met deze prijs voegt Merho zich bij een selecte groep auteurs waaronder Tom Lanoye, Raoul Servais, Arno, Dani Klein, Peyo, Philippe Catherine, Jo Lemaire, Philippe Boesmans, Lydia Chagoll, Robbe de Hert, José Van Dam, Harry Kümel, Rocco Granata, Pieter Aspe, Frédéric Devreese, Geert Hoste, Will Tura, Raymond van het Groenewoud, Johan Verminnen, Salvatore Adamo en Stichting Brel. 

 

share

À propos de la Sabam

La Sabam est la société belge des auteur·e·s, compositeurs/trices et éditeurs/trices. Elle accompagne ses membres dans la valorisation de leurs droits et les soutient dans la création, la promotion et la diffusion de leurs œuvres en Belgique et à l’étranger. Active dans 5 disciplines artistiques (musique, cinéma & télévision, théâtre & danse, arts visuels et littérature), elle participe au développement de l’économie du secteur culturel et artistique. Elle représente également les droits d’auteur étrangers sur le territoire belge grâce à une étroite collaboration avec ses sociétés sœurs. En 2021, elle a réparti plus de 108 millions € en droits d’auteur et a soutenu presque 900 initiatives culturelles.

Contact de presse :

Olivier Maeterlinck
Tel: 02 286 83 83 
press@sabam.be