Sabam, De Grote Post en TAZ investeren in theatertalent van morgen
août 10, 2024

In Oostende werd vanavond de Creatiebeurs Locatietheater Jonge Makers 2024 uitgereikt aan Malique Fye, Luca Persan en Joshua Smits voor hun voorstelling "Amai kroket". Met deze prijs ter waarde van 10.000 euro investeren Theater Aan Zee (TAZ), cultuurcentrum De Grote Post en auteursvereniging Sabam - al jaren trouwe partner van TAZ - op een duurzame manier in jong theatertalent. De nadruk ligt dit jaar voor het eerst op locatietheater.
 

Malique, Luca en Joshua wisten de jury, bestaande uit professionals uit de sector, te overtuigen met een pitch over hun nieuwste project: Amai Kroket.

Deze jonge theatermakers ontvangen 10.000 euro (geschonken door Sabam en TAZ) om deze theatervoorstelling op locatie te realiseren, en mogen rekenen op een residentie van twee weken in cultuurcentrum De Grote Post. De nieuwe productie wordt bovendien opgenomen in het programma van de volgende editie van TAZ. Tibeau Beirnaert (2023), Jonas Baeke (2022), Serdi Faki Alici (2021), Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms (2020) mochten de beurs eerder al in ontvangst nemen.

Jong Werk in de schijnwerpers

Jong en aanstormend theatertalent krijgt al jaren een centrale plek in de programmatie van TAZ. Via het luik ‘Jong Werk’ geeft de organisatie jonge makers die afstuderen aan een Vlaamse of Nederlandse theateropleiding een podium om kennis te maken met het grote publiek. Daarnaast introduceert TAZ dit jonge talent met hulp van partners uit de sector – waaronder Sabam - in een netwerk van ervaren professionals. 

 

"Sabam zet graag haar schouders onder initiatieven zoals TAZ die jong talent in de schijnwerpers plaatsen en ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. Met deze creatiebeurs geven we de laureaten de middelen én de ruimte om zich verder te ontplooien in een professionele context.”
 
Sylvie Godefroid - Accountmanager Theater & Dans, Sabam

 

“TAZ is alweer verheugd om uit zoveel eigenzinnig jong werk een bijzondere winnaar te mogen naar voor schuiven en ondersteunen. We ontvingen maar liefst 14 inzendingen en willen  de kwaliteit van de vele aanvragen onderstrepen. Bovendien willen we in de toekomst nog verdere stappen zetten in de samenwerking met de jonge winnaars en onderzoeken om vanuit TAZ mee te (co)produceren. We hopen op die manier locatietheater door jonge makers een stevige injectie te geven. ”
 
Dominique Collet - Programmator Jong Werk, Literatuur & Reflectie, TAZ
 

 

“De Grote Post draagt als bruisende presentatie- en creatieplek podiumkunstenaars een warm hart toe met een uitgebreide residentenwerking waarin we hen ondersteunen met raad en daad. Samen met TAZ en Sabam zijn we dan ook al vele jaren trouwe partners om de creatiebeurs Jonge Makers te ondersteunen.”
 
Pascal Lervant  - Coördinatie residentiewerking, De Grote Post

Investeren in talent én speelkansen

Investeren jonge talenten is cruciaal voor de creatieve successen van morgen. Daarnaast is het volgens Sabam ook belangrijk om dat talent een podium te bieden via theaters, cultuurhuizen en festivals, alsook op unieke locaties waar zij hun talenten verder kunnen ontwikkelen en het publiek ontmoeten. 

“Als auteursvereniging zijn we fier op de diverse, talentrijke en ervaren theatersector die ons land rijk is. Om die te verduurzamen, roepen we de toekomstige Vlaamse minister van cultuur en de lokale besturen nu al op om te blijven investeren in speelkansen voor jonge makers, zowel op de kleine als de grote podia in Vlaanderen en in Brussel.” besluit Godefroid
 

Sector floreert

Uit cijfers die de auteursvereniging eerder deze week publiceerde blijkt trouwens dat de theaterwereld opnieuw floreert na een gitzwarte periode tijdens de coronacrisis. Theaters en cultuurhuizen moesten de deuren toen maandenlang sluiten. 

In de eerste zes maanden van 2024 verdeelde Sabam al 3.1 miljoen euro aan theatermakers als vergoeding voor de opvoering van hun theaterstukken, dansvoorstellingen, stand-up-comedyshows, musicals ea. Dat is een stijging van meer dan 50% ten opzichte van de diezelfde periode (jan – jun) vorig jaar. In totaal verdeelde Sabam in 2023 zo’n 3.7 miljoen euro aan haar theaterauteurs. Ook toen was dat goed voor een stijging van 35% in vergelijking met het jaar daarvoor.
 


 

share

À propos de la Sabam

La Sabam est la société belge des auteur·e·s, compositeurs/trices et éditeurs/trices. Elle accompagne ses membres dans la valorisation de leurs droits et les soutient dans la création, la promotion et la diffusion de leurs œuvres en Belgique et à l’étranger. Active dans 5 disciplines artistiques (musique, cinéma & télévision, théâtre & danse, arts visuels et littérature), elle participe au développement de l’économie du secteur culturel et artistique. Elle représente également les droits d’auteur étrangers sur le territoire belge grâce à une étroite collaboration avec ses sociétés sœurs. En 2021, elle a réparti plus de 108 millions € en droits d’auteur et a soutenu presque 900 initiatives culturelles.

Contact de presse :

Olivier Maeterlinck
Tel: 02 286 83 83 
press@sabam.be