“You Gotta Believe In You" blijkt het geknipte lijflied voor JTOTHEC. Mensen hoop geven door muziek is immers de missie van alter ego Jonas Casier. Om ons uit te leggen hoe trekt hij eerst met plezier zijn eigen mobiele platenkast, een persoonlijke schatkist, voor ons open.
Funk en soul vliegen ons om de oren en na het beluisteren van zijn jongste ei, moet het grif toegegeven: “Somebody had to make this record”; “Waargebeurde verhalen, samen op één album.”
Uiterst dansbaar en live vertaald met een dosis humor van een olijke energieke entertainer, gesignaleerd in de Kortrijkse Kreun, de Antwerpse Arenberg, de Gentse Vooruit enz. Starten doet het album met een intro waarbij meteen voelbaar is dat het om een liveband gaat. De cirkel is rond.
“Karma”
Op het moment van het interview werkt Jonas thuis volop aan de editing van de videoclip
voor “Talking Backwards” Jonas: Sommige songs zijn totaal anders dan “You Gotta Believe In You”. Dit is er één van. “Talking Backwards” is een nummer waarin we roddelen afraden.
Da’s een beetje karma, “do good en good things will come to you”.
We willen mensen bijstaan. In de donkere wintermaanden doen die paar zonnestralen wel deugd…Dat is ook een beetje de bedoeling van het album, iedereen een boost geven en een hart onder de riem steken.
Roots en “accidental” nummers
Jonas’ nobele partners in crime bij JTOTHEC zijn Peter Lesage, Jeffrey Jefferson (Ertebrekers) (vocals en keyboards) en Olivier van Leynseele (drums/draaitafels). “Blij dat jullie in mijn team zitten” gekscheert Jonas naar zijn kompanen op de persdag. Het illustreert hoe hecht de bandleden zijn. Hun gezamenlijke roots gaan terug tot aan het begin van het millennium.
Jeffrey: Ik leerde gezamelijke vriend Alex Deforce kennen via Myspace en via hem ontdekte ik in 2002 de muziek van Jonas. Ik had een cassette(!) kunnen bemachtigen en vond het de max dat hij net als ik ook bezig was met soul en funk. Zo werden de krachten gebundeld en de eerste stenen van JTOTHEC gelegd…
Jonas: Ik was vroeger een scratcher, nog steeds eigenlijk, een turntablist. Na veel oefenen mocht ik bij DJ Grazzhoppa's DJ Bigband aan de slag. Met twaalf dj’s reisden we rond. Zo hebben we op prachtlocaties kunnen optreden: Jazz Middelheim, de Muntschouwburg, Lowlands, Roskilde…
Ik heb toen vooral de smaak van het optreden te pakken gekregen -ze koken voor u en zo (lacht)-
Mogen optreden voor een groot publiek doet deugd, als ik maar een show kan opvoeren (lacht)
In die periode ging ik vaak draaien in het Brusselse met mijn maat Alex, die er nu werkt als kunstschilder. Onze dj-sets ontaardden niet zelden in halve funkjams. Ik bracht altijd een keyboard mee, speelde en zong over andere dingen en op de duur had ik eigenlijk vanzelf nummers gemaakt.
Bij mij thuis maakte ik dan ook nog songs. Alex spoorde me aan om met dat materiaal op te treden. Maar ik had geen band en alleen zou het niet lukken… Alex boekte prompt een optreden voor mij in de beursschouwburg in Brussel. Als headliner dan nog wel. “Maak dus dat je een band hebt” voegde hij eraan toe” (lacht) Dat was het begin van JTOTHEC & The Bad Mothas.
Een jaar later komt ook Peter Lesage de band vervoegen.
Jonas: Nog voor Ertebrekers had hij zijn eigen groep Moiano, die dikwijls hier in Brussel optrad. Een fantastische liveband met backings die je nu nog altijd op televisie ziet bij grote evenementen zoals De Mia’s en The Voice . Ik kijk enorm op naar Peter, een hele goeie muzikant. Voor mij een ideale leerschool.
(hoesontwerp: Alex Deforce)
Het enthousiasme van JTOTHEC werkt aanstekelijk. Al van bij de onthaalmoeder bleek de plaatselijke buffetpiano een ideaal instrument voor de kleine Jonas om radiohits na te spelen. Tegenwoordig bruist de creativiteit in zijn eigen studio thuis. Zijn muzikale helden? Sly & The Family Stone, Outkast, Kool & the Gang, Stevie Wonder, Marvin Gaye, George Duke (de toetsenist van Frank Zappa) e.v.a. Jonas: “Vooral James Brown was een grote influencer. Die invloed van de zwarte muziek is via mijn vader mijn muziek binnengeslopen, hij had vroeger al die platen.”
Nog zo’n pronkstuk uit de schatkist van Jonas is “Soulchild”, een titel van Dj Rob Swift. Jonas: Rob Swift probeerde met originele platen de beat te reconstrueren en heeft met zijn selectie hele mooie mixtapes gemaakt. Puur goud. Dat is echt een inspiratie voor mij want de muziek die daarop staat, zijn niet de evergreens maar wel hard to find pareltjes.
(c) Pieter Vanoverberghe
Mijn eerste optreden met de DJ Grazzhoppa's DJ Bigband was als een droom die uitkwam, in de Vooruit in Gent, toen onze repetitieruimte. Ik heb ondertussen mijn eigen band en treed heel graag op met hen. Er ontstaat iets magisch tussen ons en het publiek wanneer we dat doen. Ik heb niet echt een voorkeur van zaal, maar als ik er een moet noemen, dan wel de AB, vanwege de geluidskwaliteit, de toptechnici, het enthousiaste publiek, en onze prachtige hoofdstad, Brussel.
Geplande concerten:
23 & 24/3 support 't Hof van Commerce, CACTUS, Brugge
7/4 Karma Hotel, Oostende
5/5 Steinerrock Wijgmaal
10/5 support 't Hof van Commerce, AB, Brussel
19/5 Sinksen, Kortrijk
(TG)
Vous n'avez pas trouvé réponse à votre question ?
Nous nous ferons un plaisir de vous aider.