foto Julien Van Remoortere
Afscheid van Julien Van Remoortere
avril 16, 2018

Vandaag is in de aula van uitvaartcentrum Marote in Oostende afscheid genomen van auteur Julien Van Remoortere. Hij overleed  vorige week in zijn woonplaats aan de kust. In 2014 ontving hij tijdens onze hommage op de Antwerpse boekenbeurs de Muze van Sabam na een live interview over zijn leven en werk met collega Louis Van Dievel.

Van Remoortere schreef uiteenlopend werk; van “En toen was het oorlog” tot het “Groot Wandelboek van de Ardennen”.  Hij woonde en werkte in Oostende.

 

Kustkrant “De Zeewacht” schrijft:

 

"Julien Van Remoortere was van Beveren-Waas maar woonde sinds zijn huwelijk met de Oostendse Odette Deley in 1955 in de Koningin der Badsteden. Hij werd bediende bij het stadsbestuur en laatst privésecretaris van burgemeester Jan Piers. In 1979 besloot hij van zijn pen te leven, waar hij goed in slaagde.

Eerder, in 1967-1968 had hij zelfs tv-bekendheid gekregen: hij werd Meneer Weetal en won ook twee keer het spelprogramma Eén tegen allen, telkens met Tony Corsari.

Jeugdboeken

Aanvankelijk was hij bekend door zijn vele jeugdboeken. Hij schreef onder meer de 13-delige jeugd-tv-serie "Het Veenmysterie" die in 1980 uitgezonden werd. Vanaf de jaren zeventig ging hij zich vooral toeleggen op toeristische gidsen. Van zijn hand zijn onder andere "Met de auto door West-Vlaanderen (1979)" en "Fietsen door West-Vlaanderen". Voor Radio 2 West-Vlaanderen maakte hij destijds een reeks ‘praatjes’ over West-Vlaamse bezienswaardigheden en streekgerechten. Verder schreef hij ook sprookjes, novellen en (sciencefiction)verhalen, educatieve boeken voor de jeugd, kunstboeken, monografieën, culinaire uitgaven, fotoboeken, theaterstukken en hoorspelen tot zelfs gebedenboeken.

Hij schreef ook enkele romans. In de herfst van zijn leven kwam hij sterk voor de dag met enkele kroniekwerken die een tijdsgeest schetsen. Begin de jaren zeventig had hij al zijn ‘Nesttrilogie’ geschreven over zijn kinderjaren in oorlogstijd. Zijn lijvige roman en tevens kroniek "Mathilde", de dingen die veranderen uit 2010 sluit daar in feite bij aan.

Het jongste decennium bleef hij nog erg productief met onder andere "In de tijd van de kleine patatten(2007)", "De laatste missionarissen (2010)", "In de tijd dat de kindjes nog gekocht werden (2011)", "In de tijd van meneer pastoor toen de kerken nog volzaten (2012)"... In 2015 ten slotte verscheen de nostalgische roman "De suzemienenboom van mijn oma" over zijn eigen grootmoeder Mathilde.


De Muze van Sabam

Julien Van Remoortere werd meermaals bekroond. Op de Boekenbeurs 2014 kreeg hij nog ‘De Muze van Sabam’, een hommage voor zijn hele veelzijdige oeuvre.

Julien Van Remoortere was vader van drie kinderen en had ook zeven kleinkinderen en acht achterkleinkinderen."

 

foto (c) Johan De Meester

share

Vous n'avez pas trouvé réponse à votre question ?

Nous nous ferons un plaisir de vous aider.

 

Contactez-nous