Uw vragen:
- Hoe registreer ik mijn muziek bij Sabam?
- Waarop moet ik letten bij de registratie van mijn muziek?
- Hoe registreer ik mijn muziek bij sabam wanneer streamingplatformen verschillende versies ervan aanbieden?
- Kan Sabam na factureren wanneer ik mijn muziek laattijdig registreer?
- Waarom kan Sabam mijn muziek soms niet linken aan de data die ze ontvangt van online muziekdiensten?
- Hoe weet Sabam waar mijn muziek wordt gestreamd?
- Met welke muziekplatformen heeft Sabam een overeenkomst?
- Hoe factureert Sabam de vergoeding voor het online gebruik van mijn muziek wereldwijd?
- Welke vergoeding ontvang ik per stream of view?
- Ontvang ik voor een stream via een gratis en betalend abonnement dezelfde vergoeding?
- Hoe krijg ik mijn muziek op de streamingplatformen?
- Wie levert de metadata van mijn muziek aan de streamingplatformen?
- Hoe wordt mijn muziek herkend op streamingplatformen?
- Hoe wordt mijn muziek herkend op sociale media?
- Wanneer telt het afspelen van mijn muziek als een stream?
Het antwoord op uw vraag hier niet gevonden? Aarzel dan niet contacteer ons via member@sabam.be.
Onze medewerkers helpen u graag verder.
Onze antwoorden:
Hoe registreer ik mijn muziek bij Sabam?
Log in via uw MySabam-account en registreer uw werken via MyWorx.
Nog geen account? Wacht niet langer en vraag er nu één aan via member@sabam.be.
Waarop moet ik letten bij de registratie van mijn muziek?
- Registreer uw werken bij Sabam steeds vóór ze online beschikbaar zijn. Enkel zo kunnen wij uw vergoeding bij online muziekdiensten factureren en aan u verdelen.
- Registreer uw muziek zowel bij Sabam als op online muziekdiensten met exact dezelfde gegevens: titels, alternatieve titels, featured artiesten, namen van songwriters, producers en uitgevers, etc. Komen de gegevens die muziekdiensten ons aanleveren niet overeen met onze eigen data? Dan kunnen we die gegevens niet aan mekaar koppelen, en de vergoeding voor het gebruik van uw werken ook niet aan hen factureren en aan u verdelen.
Hoe registreer ik mijn muziek bij sabam wanneer streamingplatformen verschillende versies ervan aanbieden?
In dat geval is het belangrijk dat u alle versies van uw muziek ook bij ons registreert. Blijft de verdeelsleutel voor alle versies dezelfde? Dan doet u dat eenvoudig door gebruik te maken van alternatieve titels.
Kan Sabam na factureren wanneer ik mijn muziek laattijdig registreer?
Dat kan, maar niet bij alle muziek- en sociale mediaplatformen. Bovendien kan dat pas na een periode van 12 tot soms wel 36 maanden. Het is dus altijd beter om uw werken zo snel mogelijk bij ons te registeren. Zo verzekert u zich van een correcte en tijdige vergoeding.
Waarom kan Sabam mijn muziek soms niet linken aan de data die ze ontvangt van online muziekdiensten?
Vaak zijn slechte metadata de oorzaak wanneer we geen match vinden tussen uw muziek in onze databank en de gegevens die online muziekdiensten ons aanleveren. Een spelfout of toevoeging zoals radio edit kunnen al snel leiden tot een mismatch. Zorg er dus voor dat uw muziekwerk op online muziekdiensten en het werk dat u bij ons registreert perfect op elkaar aansluiten.
Belangrijk daarbij zijn: de titel, componist en uitvoerende artiest. Let op voor spelling en interpunctie. Uitgevers kunnen ook steeds de International Standard Recording Code (ISRC) vermelden. Op die manier kunnen we – in sommige gevallen - bij een foutieve of ontbrekende match nog na factureren.
Hoe weet Sabam waar mijn muziek wordt gestreamd?
Een correcte aangifte van uw muziek, zowel bij Sabam als bij de streamingplatformen, zorgt ervoor dat onze partner ICE Services uw gestreamde muziekwerken succesvol kan linken aan alle auteurs & componisten die daarvoor recht hebben op een vergoeding. Registreer uw muziek daarom steeds bij Sabam vóór ze online beschikbaar is.
Met welke muziekplatformen heeft Sabam een overeenkomst?
Sabam heeft overeenkomsten met vrijwel alle grote en tientallen kleinere muziekplatformen. Een lijst daarvan vindt u hier terug.
Hoe factureert Sabam de vergoeding voor het online gebruik van mijn muziek wereldwijd?
We verzamelen uw vergoeding op basis van het type platform en van het land waar de omzet wordt gerealiseerd. Anders dan in de offline wereld factureren we uw online vergoeding dus niet alleen voor het grondgebied België, maar ook voor streams die plaatsvinden in het buitenland.
Om deze vergoeding bij online muziekdiensten te factureren werken we samen met onze strategische partner ICE Services of vertrouwen we op de diensten van de lokale auteursvereniging van het land waar de omzet wordt gerealiseerd.
Uitzondering: in de Verenigde Staten voorziet de lokale wetgever dat Amerikaanse beheersvennootschappen de rechten factureren voor álle muziek, en die vervolgens doorstorten naar de beheersvennootschappen van de geïdentificeerde auteurs. Sabam werkt daarvoor samen met ASCAP en BMI. En we zijn lid van MLC (Mechanical Licensing Collective).
Welke vergoeding ontvang ik per stream of view?
Daar kunnen we u helaas geen eenduidig antwoord op geven. Voor elk abonnement en platform gelden er andere afspraken. Sabam factureert aan online muziekdiensten en sociale mediaplatformen een percentage van hun opbrengsten uit advertenties en abonnementen in functie van het gebruikte repertoire.
Die vergoeding verdelen we per werk op basis van het aantal views of streams voor de periode van facturatie: per maand, kwartaal of jaar. Het bedrag dat u ontvangt per view of stream is dus afhankelijk van:
- het soort opbrengst;
- en de periode waarin die opbrengst gegenereerd werd.
Ontvang ik voor een stream via een gratis en betalend abonnement dezelfde vergoeding?
Neen, een nummer dat op Spotify gestreamd wordt door een betalende gebruiker levert u een andere vergoeding op dan wanneer datzelfde nummer door een gebruiker met een gratis abonnement beluisterd wordt. Die laatste krijgt immers advertenties te horen.
Hoe krijg ik mijn muziek op de streamingplatformen?
Uw platenmaatschappij of digitale verdeler (CDBaby, TuneCore, DistroKit, etc.) levert uw muziek aan bij de streamingplatformen. Zij zijn de enigen die dat kunnen en zijn bijgevolg ook de enigen die uw muziek weer offline kunnen halen van deze platformen. Sabam, noch enige andere auteursvereniging, kan dat voor u doen.
Wie levert de metadata van mijn muziek aan de streamingplatformen?
Uw platenmaatschappij of digitale verdeler (CDBaby, TuneCore, DistroKit, etc.) is naast het opladen van uw muziek bij de streamingplatformen ook verantwoordelijk voor het aanleveren van de metadata. Dat zijn de songcredits zoals gegevens over de auteurs en componisten van het nummer. Het is belangrijk dat deze data zo correct mogelijk wordt aangeleverd, zodat Sabam en ICE Services later in het proces uw repertoire ook correct kunnen identificeren.
Verzeker u er dus steeds van dat uw platenmaatschappij en/of digitale verdeler de correcte informatie aanlevert aan de streamingplatformen.
Hoe wordt mijn muziek herkend op streamingplatformen?
Platformen zoals Spotify en Apple Music sturen ons elke maand, voor elk land en elk type abonnement (bv. Free, Premium, Duo, Family, Student, etc.) een rapportage van alle streams. De verwerking van deze honderden rapporten en miljarden streams verloopt geautomatiseerd.
We linken ze aan onze databank waarin alle werken staan die u bij Sabam registreert. Door die lijsten aan mekaar te koppelen weten we dus perfect welke nummers wel en niet deel uitmaken van ons repertoire. En aangezien u voor elke aangifte ook het aandeel van iedere rechthebbende noteert, weten we ook welk aandeel we voor wie mogen factureren.
Hoe wordt mijn muziek herkend op sociale media?
Sociale mediakanalen doen beroep op IT-systemen (Content ID of Audible Magic) om uw muziek in de video’s op hun platformen te identificeren én onrechtmatig gebruikte muziek te blokkeren. Uw digitale verdeler of de platenmaatschappij is verantwoordelijk om uw muziek daarvoor aan te leveren bij deze systemen. Kijk dus zeker na of uw partner deze dienst ook levert.
Sabam ontvangt periodiek en per land informatie over de muziek die deze IT-systemen herkennen in de video’s op sociale mediakanalen, en hoeveel advertentie-inkomsten die video’s hebben opgeleverd. Zo kunnen wij uw werken identificeren en uw correcte vergoeding aan hen factureren.
Wanneer telt het afspelen van mijn muziek als een stream?
Spotify spreekt van een stream vanaf een luistertijd van minimaal 30 seconden. Het maakt daarbij niet uit of de luisteraar de streaming start vanaf het begin, het midden of tegen het einde van het nummer.
Tip: zorg er dus voor dat de lengte van uw muziekwerken minstens 31 seconden bedragen. Zo bent u er zeker van dat u een vergoeding ontvangt voor al uw muziek.