Terugblik op 2019
Terugblik op 2019
januari 17, 2020

Ook in 2019 lag onze prioriteit bij het factureren en verdelen van uw auteursrechten. Maar we blijven ook investeren om het u én onze klanten zo eenvoudig mogelijk te maken.

Zo heeft onze vernieuwde website een uitgebreid contactformulier en een nog uitgebreidere selectie van veelgestelde vragen (FAQ’s). Verder was er ook de lancering van het Uniek Platform Unisono. Daarmee regelen onze klanten vanaf nu snel en eenvoudig, via één licentieaanvraag en met één betaling, zowel de auteursrechten als de Billijke Vergoeding. En hoe eenvoudiger we het voor hen maken, hoe groter de kans dat u de vergoeding krijgt waar u recht op hebt.

Maar we doen meer. Zeker in het huidige politieke klimaat is het belangrijker dan ooit om evenementen te steunen waar we kunnen en cultuur in het algemeen te promoten. Waar was Sabam het voorbije jaar zoal aanwezig? Welke initiatieven konden rekenen op de steun van Sabam For Culture? U komt het te weten in ons jaaroverzicht.

Januari

Een nieuw jaar? Dat betekent dat de meest verdienstelijke artiesten in Vlaanderen worden beloond met een Music Industry Award en een D6bels Music Award in het Franstalige landsgedeelte. Tijdens de twaalfde editie van de MIA’s ontvangt Bram Vanparys - aka The Bony King of Nowhere - de award voor beste auteur componist. In Wallonië gaat die eer naar Veence Hanao x Le Motel. De andere grote prijsbeesten van deze awardshows zijn Niels De Stadsbader, BLØF en Geike Arnaert, Angèle, Henri PFR en Alice on the Roof.

Sabam For Culture trekt samen met Kunstenpunt en Wallonie-Bruxelles Musiques naar Eurosonic Noorderslag in Groningen. Onder de noemer Belgium Booms, organiseren we er verschillende acties om de Belgische delegatie te steunen. Een delegatie die met namen als Portland, Blackwave., Glass Museum, DVTCH Norris, Juicy, Whispering Sons, Stikstof en Warhola goed vertegenwoordigd is.

Februari

Onze auteur Guillaume Senez wint op de uitreiking van de Franstalige filmprijzen Les Magritte du Cinéma, georganiseerd met de steun van Sabam For Culture, maar liefst 5 prijzen met zijn film ‘Nos Batailles’, waaronder die voor Beste Film en Beste Regisseur.

Na de première van de animatiefilm ‘De Vuilnisheld’, ontvangt Urbanus de Muze van Sabam uit handen van onze CEO Carine Libert. Op die manier belonen we de bekendste Tollembekenaar – al 4 decennia auteur van onze vereniging en een palmares van 443 geregistreerde werken – voor zijn indrukwekkende carrière als comedian, liedjesschrijver en stripauteur.

Maart

Singer-songwriter Guido Belcanto en auteurs Peter Gillis, Alain Vande Putte en Miguel Wiels, het trio achter K3, krijgen een plaats in de Eregalerij van Radio 2 en Sabam For Culture als beloning voor een leven vol muziek. Tijdens deze speciale editie van de Eregalerij, de Eregalerij van de Lage Landen, zetten we ook de Nederlandse auteur Henny Vrienten van Doe Maar in de bloemetjes.

Tijdens informatiesessies in diverse artistieke opleidingen, zoals de dansopleiding van Charleroi-Dance, ontmoeten we studenten en informeren we hen over onze organisatie en de dienstverlening van Sabam.

Na vijf jaar discussie schrijft het Europees Parlement geschiedenis. Met een ruime meerderheid keurt het Parlement de veelbesproken auteursrechtrichtlijn goed, ondanks een massale desinformatiecampagne van enkele grote technologiebedrijven. Auteurs kunnen eindelijk beginnen uitkijken naar een duidelijk wettelijk kader en een eerlijke vergoeding voor het massaal gebruik van hun muziek, films, foto’s, series, documentaires, enz. op online platformen. Net zoals andere auteursverenigingen dat deden bij hun parlementsleden, pleitte Sabam meerdere keren bij de Belgische Europarlementsleden om deze richtlijn goed te keuren.

April

Op het Brussels Internationaal Festival voor de Fantastische Film (BIFFF) wint Sabamauteur Adrien Léonard de Sabamprijs met zijn kortfilm ‘Soleil Noir’. Hij schreef en regisseerde deze film samen met Laure de Martelaere.

Tijdens onze jaarlijkse filmavond op Docville in Leuven vertonen we een selectie van documentaires van onze eigen auteurs. Op het programma:

  • ‘Memre Yu’ van Zaïde Bil
  • ‘Still from Afar’ van Laura Zuallaert
  • ‘Fraternidad’ van Eva Van Tongeren

Tijdens de prijsuitreiking aan het einde van het festival gaat de prijs voor Beste Belgische Documentaire, geschonken door Sabam, naar “Sakawa” van Ben Asamoah.

Sabam nodigt haar auteurs uit op het KunstenFestivaldesArts in de Brusselse Beursschouwburg. Op het programma: de nieuwste theaterproductie van documentaire- & theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere. In ‘Pleasant Island’ krijgen we een post-apocalyptisch beeld te zien van een wereld die op de grenzen van haar eindeloze groei botst.

We sluiten een nieuwe pan-Europese licentie met Spotify. Concreet betekent dit dat we rechtstreeks bij het streamingplatform kunnen innen voor het gebruik van de werken van onze muziekauteurs, niet alleen in België maar ook in het buitenland, en dat we deze rechten ook sneller kunnen verdelen.

Mei

Sabam publiceert haar jaarverslag en organiseert haar jaarlijkse algemene vergadering voor haar aandeelhouders. Auteurs, componisten en uitgevers ontvingen in 2018 bijna 115 miljoen euro van hun auteursvereniging.

De Sabam Jazz Awards vieren hun tienjarig bestaan tijdens Mithra Jazz in Luik. De Sabam Jazz Award 2019 voor jong talent wordt uitgereikt aan Lorenzo Di Maio. De Award 2019 voor gevestigde waarde gaat naar Stéphane Galland.

Sabamauteurs vallen in de prijzen op het Brussels Shortfilm Festival (BSFF):

  • ‘Provence’ van Kato De Boeck
  • ‘Matriochkas’ van Bérangère MacNeese
  • ‘Et Arnaud’ van Thomas Damas
  • ‘Suspension d’audience’ van Nina Marissiaux
  • ‘Ma Planète’ van Valery Carnoy

De films van Kato De Boeck, Valery Carnoy, Thomas Damas en Nina Marissiaux kwamen allemaal tot stand met de steun van een ontwikkelingsbeurs van Sabam. Iets waar we bijzonder trots op zijn.

Juni

Sabam steunt haar auteurs op Midem, nog steeds een belangrijke ontmoetingsplaats voor muziekprofessionals van over heel de wereld. Naast een financiële ondersteuning voor alle aanwezigen organiseren we een netwerkreceptie met internationale spelers.

Het Centre Wallonie-Bruxelles organiseert Le Court en Dit Long in Parijs, met de steun van Sabam for Culture. Zes Franstalige Belgische films gaan er de strijd aan voor de Sabamprijs voor ‘Beste Regie’. Die gaat naar Catherine Cosme voor haar film ‘Famille’.

Handelszaken, horecabedrijven en eventorganisatoren kunnen vanaf 1 januari 2020 zowel de auteursrechten als de Billijke Vergoeding betalen via het uniek platform Unisono. Dat kondigen beheersvennootschappen PlayRight, Sabam en SIMIM aan tijdens een gezamenlijke persconferentie. Het doel van deze gezamenlijke investering: administratieve vereenvoudiging, meer transparantie en een efficiëntere dienstverlening.

Juli

De zomer is hét festivalseizoen! In het kader van Les Ardentes, Francofolies de Spa en DOUR nemen we livesessies op met Tanaë, Dalton Télégramme, Dvtch Norris, Miss Angel, Le Motel en Lenny Pistol.

Tijdens Francofolies de Spa organiseren we een aperitiefdebat. Met niet minder dan 40 vrouwelijke artiesten op de affiche van het festival, lijkt het onderwerp ‘Women in the music sector’ relevanter dan ooit. Vier sprekers nemen deel aan ons debat: Emy Dehez van Live Nation, Juliette Bossé van het Rive-duo, zangeres Charlotte en Valérie Dumont van This Side Up & Sony.

Augustus

In augustus strijkt Sabam neer aan de Belgische kust voor Theater aan Zee (TAZ). We nodigen er onze auteurs uit op de première van de nieuwe voorstelling van Stijn Meuris, “Stijn in het hoofd van Hawking”. Sabam en boek.be lanceren samen “Luister mee”, een initiatief waarbij we voorleessessies organiseren voor het hele gezin met jeugdauteurs Marieke Van Hooff, Peter Holvoet-Hanssen en Noella Elpers, Leo Timmers, Han Lasseel, en Gerda Dendooven.

Naar goede gewoonte deelt Sabam ook prijzen uit op Theater aan Zee. Sabamauteur en jurylid Lies Pauwels reikt de Sabam Jong theaterschrijfprijs uit aan Nona De Mey Gallagher, Mats Vandroogenbroeck en Timo Sterckx voor de productie “Through the looking-glass (and what we found there)”. Theaterauteur, actrice en beeldend kunstenaar Céline Timmerman kaapt de publieksprijs weg bij de Cross-overpitch voor haar filmscenario. En de Sabamprijs Jong Muziek gaat naar Jasper Segers, bekend van bands als Soldier’s Heart, Jaguar Jaguar en Tundra.

September

Het Filmfestival Oostende organiseert een studentenpitch. Twintig jonge filmmakers pitchen hun afstudeerfilm, waarvan er 10 worden beloond met 1.000 euro geschonken door Sabam for Culture.

In Bozar reikt Sabam For Culture de Willy Vandersteenprijs uit aan Wauter Mannaert voor zijn album “Yasmina en de aardappeleters”. Dit gebeurt voor het eerst tijdens het Brussels Stripfeest waar ook de Atomiumprijzen werden uitgedeeld.

Oktober

In oktober is Amsterdam heel even het middelpunt van de internationale dance scene tijdens Amsterdam Dance Event (ADE). Vier dagen lang zetten Sabam For Culture, Poppunt, Kunstenpunt, WBM en de Brakke Grond acties op onder de noemer van Belgium Booms om onze Belgische dj’s in de spotlights te plaatsen. Sabam For Culture steunt bovendien haar leden die op het showcase festival spelen via haar beurzenpakket.

Film Fest Gent is toe aan haar 46ste editie. Sabam organiseert er haar jaarlijkse filmavond. Dit jaar vertonen we ‘Cleo’, de eerste langspeelfilm van Eva Cools. We organiseren een ‘matchmaking’-event waarbij we onze auteurs in contact brengen met mensen uit de internationale filmindustrie. En tijdens de World Soundtrack Awards wint de Amerikaanse jazzpianist en componist Pierre Charles de Sabam Award voor Most Original Composition by a Young International Composer.

De tweede editie van de 'Rencontres de la Sabam' vond plaats van 11 tot 13 oktober in Avignon. Dankzij deze samenwerking tussen Sabam, de initiatiefnemer van het evenement, en het Théâtre Transversal in Avignon kon het Franse publiek gespreid over drie dagen zes lezingen van Belgische auteurs bijwonen.

Op de boekenbeurs in Antwerpen reikt onze voorzitter Jan Hautekiet de Boekenleeuw en Boekenpauw uit. De Boekenleeuw, de prijs voor het beste Nederlandstalige kinder- of jeugdboek, gaat naar ‘Alles komt goed, altijd’ van Kathleen Vereecken. De Boekenpauw, een bekroning voor het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek, is voor ‘Ans & Wilma verdwaald’ Kaatje Vermeire.

November

Auteurs met een indrukwekkend palmares ontvangen onze carrièreprijs. Op de boekenbeurs van Antwerpen ontvangt Jeugdauteur Marc De Bel de Muze van Sabam. En in Oostende kreeg Maurice Engelen de Muze tijdens een dubbelconcert van Praga Khan en Lords of Acid in het Kursaal. Op die manier wil hun auteursvereniging hen belonen voor hun ronduit indrukwekkende carrières.

Met Stefaan Fernande (o.a. Clouseau), Johannes Genard (School is Cool), violiste Liesa Van der Aa en drumster Isolde Lasoen laten we vier songwriters aan het woord tijdens onze Songwriters Talk. Zij delen hun ervaringen als songwriter met een enthousiast publiek en geven een unieke kijk in hun interne keuken.

Sabam roept een nieuwe beurs in het leven om haar leden te helpen bij het maken van een videoclip of live sessie. Eerst aan de beurt? Niemand minder dan Bazart, Zwangere Guy en Faces On TV.

Op de uitreiking van De Loftrompetten gaat de Sabamprijs voor het beste originele nummer naar Sabien Tiels voor haar aanstekelijke single ‘Dans’.

December

We organiseren voor het eerst een Ontwikkelingsbeurs Pitch op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. 10 gelukkigen mogen naar huis met een ontwikkelingsbeurs van € 1.000 en een stevige portie media-aandacht, niet onbelangrijk voor jong filmtalent. Op onze filmavond vertonen we de kortfilms van 5 Sabamauteurs:

  • ‘Mijn zusje’ van Emi Canini
  • ‘Melanie’ van Jacinta Agten
  • ‘Da Yie’ van Anthony Nti
  • ‘Do Not Delete Your Embarrassing Pictures’ van Vincent Das
  • ‘Holiday’ van Michiel Dhont

Sabam, PlayRight en SIMIM ondertekenen het mandaat in het kader van de lancering van het uniek platform Unisono. Daarmee krijgt Sabam vanaf 1 januari 2020 officieel de opdracht om de Billijke Vergoeding te factureren in opdracht van PlayRight en SIMIM.

December is de warmste maand van het jaar en staat terecht in het teken van goede doelen. Sabam en haar auteurs blijven daar niet onverschillig bij. We dragen ons steentje bij aan Rode Neuzendag van VTM, De Warmste Week van Studio Brussel en Viva For Life.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons