Tom Kestens
Tom Kestens legt bestuursmandaat neer voor kabinetsfunctie
januari 20, 2021

Tom Kestens legt zijn bestuurdersmandaat bij Sabam neer. Hij gaat aan de slag als raadgever op het kabinet van Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke. Vanuit die positie zal hij de zwaar getroffen cultuursector blijven ondersteunen en meedenken over een modernere invulling van het kunstenaarsstatuut. 

De 46-jarige zanger, componist en voorzitter van muzikantengilde GALM werd in mei 2018 verkozen tot het bestuursorgaan van Sabam. Na de verkiezingen van 2019 trad hij vaak op als woordvoerder van de culturele sector en verdedigde hij de belangen van cultuurwerkers op de verschillende politieke niveaus. "Deontologie is belangrijk. Een combinatie van dit mandaat met een adviseursfunctie binnen de federale regering is moeilijk. Maar ik zal de rechten van auteurs-componisten en het collectief beheer altijd verdedigen met overtuiging en argumenten”, verklaart Tom Kestens.

"Ik zal de rechten van auteurs-componisten en het collectief beheer altijd verdedigen" ~Tom Kestens

Hij legt zijn mandaat bij Sabam nu neer om zich volledig te kunnen richten op zijn nieuwe uitdaging: het kunstenaarsstatuut een hoognodige update geven. “Artiesten en kunstenaars verdienen een betere sociale bescherming, zeker nu hen nog bange maanden en jaren te wachten staan. Sociale zekerheid voor kunstenaars garanderen, als voorwaarde voor artistieke vrijheid, wordt één van de grote uitdagingen. Het kunstenaarsstatuut moderniseren, dat is iets waar ik mij volledig zal voor inzetten”, besluit Tom Kestens.

Het was een voorrecht om de expertise, de wijsheid en het engagement van Tom Kestens de afgelopen twee jaren aan boord te hebben van het bestuur van Sabam. Zijn bijdragen aan de debatten waren altijd gedreven, weldoordacht en constructief. Daarnaast toonde hij zich ook een bevlogen strijder voor fair practice binnen en voor de culturele sector. Dat hij zijn engagement nu rechtstreeks ten dienste stelt van het federale kabinet Sociale Zaken is een grote troef voor de cultuursector in alle gemeenschappen van dit land. Ik wens hem alle succes toe”, zegt Sabam-voorzitter Jan Hautekiet.

In de eerste plaats wens ik Tom veel succes bij deze uitdaging. Ook binnen zijn nieuwe functie staat kunst en cultuur centraal en zal hij de rechten van zijn collega artiesten en auteurs blijven verdedigen. In naam van Sabam dank ik Tom voor de goede samenwerking van de afgelopen jaren”, concludeert algemeen directeur Carine Libert. 

 

Foto © Radio 1

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons